Kortrijk – Jelle Schelstraete is Academy Manager bij KV Kortrijk. Sinds februari 2011 heeft hij bijgedragen aan de herstructurering en professionalisering van de jeugdopleiding van de Kerels.
Wat is de missie en visie van jullie jeugdacademie?
Wij gaan uit van het principe ‘It’s all about the player’. Voor elke speler die aankomt in onze jeugdopleiding hebben we een individueel plan. Dit individueel plan is gebaseerd op de sterktes & zwaktes van de speler en zijn in kaart gebracht door zowel de speler, zijn ouders als de trainers. Dit vormt de basis van onze individuele opvolging. Daarnaast werken wij niet met vaste trainers. Wij gaan met name de sterktes van onze verschillende trainers gebruiken in functie van het ontwikkelingsplan van de speler.
Wat is jullie visie op vlak van sportieve ontwikkeling?
Enerzijds hebben we het individueel verhaal, anderzijds hebben we een voetbalvisie waar we zonder specifieke posities gaan werken om zo de creativiteit van de spelers te bevorderen. Hierdoor moeten ze zelf op zoek gaan naar de vrije ruimten op het veld en worden ze verplicht van zich hierin te bewegen. Pas vanaf U15-U16 gaan we de spelers een linie toekennen en vanaf de U18 gaan we een profiel toekennen aan de speler, waar we dan verder gaan op ontwikkelen in functie van het eerste elftal.
Welke soort technologie is er beschikbaar op de academie?
We hebben een vast camerasysteem geïnstalleerd waarbij onze twee kunstgrasvelden 24u/24u worden gefilmd zodat zowel trainingen als wedstrijden worden opgenomen. Dit heeft een meerwaarde in enerzijds de ontwikkeling van onze spelers, maar anderzijds ook voor de ontwikkeling van onze trainers.
In welke leeftijdscategorieën scouten jullie en in welke regio’s?
We scouten vooral tussen de leeftijdscategorieën U9 en U12 omdat we op die manier op lange termijn met de spelers kunnen werken. Wat regio betreft focussen we ons binnen een straal van 50km.
Wat zijn de voornaamste kwaliteitscriteria’s om spelers aan te trekken?
We zoeken vooral spelers die goed en slim bewegen, maar ook spelers met inzicht. Aangezien we in een verhaal zitten zonder posities en het belangrijk is dat de spelers het spel zelf proberen te lezen, gaan we proberen achterhalen of een speler dat potentieel in zich heeft. Ze hoeven op fysiek en technisch vlak nog niet sterk te zijn omdat dat zaken zijn die op latere leeftijd nog kunnen komen. We zoeken wel spelers die snel oppikken en inzicht hebben vooraleer we ze toelaten tot onze jeugdwerking.
Welke types spelersdata verzamelt de club en hoe worden deze bijgehouden?
Eerst en vooral zijn er de fysieke testen die we drie of vier keer per jaar meten. Dit omvat onder andere de startsnelheid, de uithouding, de sprongkracht enz. Al deze data verzamelen we in ProSoccerData en gaan we vergelijken met verschillende benchmarks. Daarnaast gaan we ook data bijhouden op sportief vlak. Daar gaan we vooral werken met onze videobeelden. De trainers gaan beelden van de spelers analyseren en die vervolgens toevoegen aan hun beeldbank in ProSoccerData.
Wat is het belang van deze data en waarvoor wordt het allemaal gebruikt?
Deze data ondersteunen ons bij het opstellen van het ontwikkelingsplan van de speler en in functie van het meten van de vooruitgang van een speler op vlak van dat ontwikkelingsplan.
Recent zijn we ook gestart met data te gaan filteren uit de videobeelden die gemaakt worden. Momenteel zijn we dit nog verder aan het verfijnen zodat we in de toekomst deze data kunnen gebruiken om de speler zijn persoonlijk ontwikkelingsplan verder te gaan uitwerken.